Gourmet fredag

Kender du dette scenarie: Det er blevet fredag. Ungerne har fået fri fra skole, og der er blevet handlet ind til hjemmelavet pizza. I har også været forbi tanken for at købe bland-selv-slik, før hele byen får samme idé. Du føler dig på toppen af dit game, og børnene er godt tilfredse med aftenens menu. Men da I endelig får jeg smidt i sofaen for at slå mave ovenpå jeres gourmet-pizza, kommer det fra hjørnet: ”Kan vi ikke lave noget andet? Vi sidder altid bare her og ser fjernsyn. Hver. Eneste. Fredag”.

Men, det har vi da altid gjort?

Det kan være fristende at trumfe igennem og holde fast i traditionen, fordi sofaen er blødere end spisestolene, og det er meget lettere, at blive underholdt af nogen inde i fjernsynet, end selv at skulle stå for det. Men på et tidspunkt, må man gå i tænkeboks. Hvad kunne være et godt alternativ på sådan en fredag aften? Der findes mange forskellige aktiviteter, men ikke så mange, der ikke kræver tankevirksomhed. En god blanding af afslapning og fælles hygge, ville være at bygge noget, for eksempel Magna tiles, som kan have varierende sværhedsgrader. På den måde, kan børnene blive stimulerede, mens du kan læne dig tilbage med god samvittighed.

Kan selv vil selv

Det kan næsten lyde for let. Som om, man bevidst svigter sine børn, ved at vælge taktiske aktiviteter. Men det skal ikke forstås sådan. Børn har brug for at blive udfordrede, og de nyder godt af at underholde sig selv. Som forælder, er det vigtigste, at man bakker op om nye initiativer fra børnenes side. Det kan sagtens være, at man skal være med de første par gange, men på et tidspunkt, bliver det måske kedeligt, hvis mor eller far sidder og holder øje. Her kan du passende søge tilbage i sikkerhed i sofaen igen.