Kend dine vinduestyper

Ved du egentlig, hvilken type vinduer, du har? Der findes rigtig mange forskellige typer vinduer, og du behøver næppe kunne dem alle sammen. Men det er da lidt sjovt at vide, hvilken slags vinduer, du selv har derhjemme. Her gennemgår vi nogle af de mest genkendelige vinduer.

Dannebrogsvinduer

Dannebrogsvinduer ligner det danske flag, og deraf kommer navnet selvfølgelig. Nogle vil mene, at det er et meget nationalistisk valg af vindue, men der er efterhånden rigtig mange, der har den type vinduer. Derfor ser folk det sjældent som et nationalistisk valg, hvis man ikke lige kender til flaghistorien.

Det består typisk to sidehængt vinduer, der hver især har et lille kvadratisk vinduesglas øverst og to rektangulære glas nedenfor.

Bondehusvinduer

Bondehusvinduer er simpelthen indbegrebet af klassisk dansk stil. De går langt tilbage, men de bruges stadig, hvis man går efter et charmerende look. Derfor vil du også både kunne se det på bondegårde, fritidshuse, mindre villaer og i lejlighedskomplekser.

Det er et meget alsidigt vindue, der med sine fine sprosser tilføjer en charme til huset de indgår i.

Skodder

Du har sikkert set det, hvis du har været på ferie. Vinduer med skodder for. Skodderne har flere funktioner. For det første skærmer de af for solen, så man undgår, at der bliver utroligt varmt indenfor. For det andet er de gode til udluftning. Inde bag skodderne er der nemlig et vindue, der kan åbne indad. Så man kan åbne vinduerne, men lade skodderne være lukkede. På den måde kommer der både frisk luft ind, og solens varme stråler holdes ude.

Der ses ikke særlig mange byggerier med skoddeelementer i Danmark, hvilket nok skyldes vores klima, men hvis du tager syd på, er det meget almindeligt.

Sidehængt vindue

Sidehængte vinduer anvendes i alle slags byggerier. Det betyder blot, at vinduernes hængsler sidder i karmens sider. Både dannebrogsvinduer og bondehusvinduer er sidehængte vinduer.